1/1

Svečano otvaranje EU tvining projekta „Izrada Šengen akcionog plana“

, 6. februar 2019

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije Dijana Hrkalović istakla je danas na otvaranju tvining projekta „Izrada Šengen akcionog plana“ u Beogradu, da je on od izuzetnog značaja, jer će pružiti pomoć MUP-u i ostalim institucijama Republike Srbije da ispune neophodne uslove za pristupanje šengenskom području.

„Pristupanje šengenskom području predstavlja jedan od najvećih izazova, a samim tim i jedan od najznačajnijih strateških ciljeva Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije u budućem periodu, jer postati deo šengenskog područja predstavlja poslednji korak u potpunoj integraciji u zajednicu evropskih zemalja“, rekla je Hrkalović. Кako je Hrkalović objasnila, za građane Republike Srbije pristupanje šengenskom području ne znači samo lakši prelazak državne granice, već i slobodan protok kapitala, robe i usluga i preduslov za zajedničko evropsko tržište. „Republika Srbija, kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji opredeljena je za proces evropskih integracija i aktivno radi na jačanju institucija i time istovremeno doprinosi učvršćivanju vladavine prava i sigurnosti svih građana“, poručila je Dijana Hrkalović. Ona je kolegama iz Uprave granične policije poželela uspešnu realizaciju projekta, a kolegama iz Litvanije i Mađarske se zahvalila na spremnosti da budu partneri na, kako je rekla, nimalo lakom putu.

 Šef Sektora za saradnju Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Ingve Engstrom rekao je da će ovaj tvining projekat doprineti uspostavljanju mreže eksperata između Srbije i drugih zemalja Evropske unije i da će omogućiti razmenu iskustava i prakse. „Čestitam svima koji su uključeni u ovajprojekat na njihovoj posvećenosti. Želim im uspeh u ovom zajedničkom poduhvatu i nadam se da ćemo svi biti ponosni na njegove rezultate“, poručio je Engstrom.

 Ambasadorka Litvanije u Srbiji Rasa Кairiene je istakla zadovoljstvo zbog saradnje na projektu i smatra da će to produbiti međusobnu saradnju, partnerstvo i poverenje dveju zemalja. „Na osnovu našeg iskustva, mogu reći da ovakvi projekti imaju veliku vrednost za zemlje koje se pripremaju za članstvo u Evropskoj uniji. Želim vam uspeh i nadam se da će iskustva Litvanije biti od velike koristi za vaš napredak“, poručila je ambasadorka Кairiene.

 Ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter istakao je da postoji dobra saradnja naših zemalja u svim oblastima, uključujući i saradnju ministarstava unutrašnjih poslova. On je podsetio na otvaranje tri nova granična prelaza u poslednjih nekoliko godina na našoj zajedničkoj granici što omogućava još bolju saradnju. Ambasador Pinter je rekao da Mađarska želi da vidi Srbiju što pre kao člana Evropske unije i da će ovaj projekat tome doprineti.

 Opšti cilj projekta vrednog 1,5 miliona evra koji finansira Evropska unija je da pomogne institucijama Republike Srbije, posebno Ministarstvu unutrašnjih poslova, u pripremi za pristupanje Evropskoj uniji kroz podršku da se ispune kriterijumi iz Poglavlja 24. Poseban cilj je da pomogne Vladi Republike Srbije da ispuni pravne, tehničke, administrativne i institucionalne kriterijume Šengenskog sporazuma.

Ugovorno telo nadležno za finansiranje, ugovaranje, plaćanje i nadzor nad sprovođenjem ovog projekta je Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU.

Partneri Ministarstvu unutrašnjih poslova na ovom projektu su Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Litvanije, Služba za zaštitu državne granice Litvanije, Policijska uprava Litvanije i Sedište nacionalne policije Mađarske.

Print
 
 
P U S Č P S N
  1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31