1/2

Podrška Evropske unije predškolskom vaspitanju i obrazovanju

, 25. jun 2019

Novim projektom „Podrška reformi sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja“ (SUPER), koji je predstavljen u Beogradu, Evropska unija nastavlja da pruža podršku sistemskoj reformi predškolskog vaspitanja i obrazovanja (PVO) u Srbiji kao osnove celoživotnog učenja.

Uvodna izlaganja na konferenciji koja je održana 25. juna 2019. održali su prof. dr Ana Langović Milićević, državni sekretar Ministartsva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Štefen Hudolin, šef Operacija II Delegacije Evropske unije u Srbiji.

“Jačanjem profesionalnih kapaciteta zaposlenih u predškolskim ustanovama i jedinicama lokalne zajednice, IPA projekat koji danas predstavljamo, ima potencijal da značajno doprinese podizanju svesti u zajednici o važnosti šireg uključivanja dece u predškolske programe, unapređivanju kvaliteta vaspitno-obrazovnog rada sa decom primenom savremenih pedagoških pristupa kao i razvijanju refleksivne prakse u kojoj profesionalci kritički preispituju, razmenjuju, uče zajedno i menjaju svoju praksu u susret realnim potrebama dece i porodica”, istakla je prof. dr Ana Langović Milićević.

Obraćajući se prisutnima Štefen Hudolin je istakao da će EU nastaviti sa podrškom reformi sektoru obrazovanja i podsetio da je od 2003. godine EU je uložila 100 miliona evra u unapređenje svih nivoa obrazovanja u Srbiji. „Kao krajnji rezultat ovog projekta očekujemo kreirano podsticajno okruženje za uključivanje svakog deteta u kvalitetno vaspitanje i obrazovanje“, dodao je Hudolin.

Prisutnima se obratila i Vesna Nedeljković, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za predškolsko  i osnovno obrazovanje i vaspitanje i predstavila ključne inicijative i reformske promene u PVO u Srbiji.

 U nastavku konferencije, prisutnim su predstavljene nove Osnove programa PVO – Godine uzleta o čemu je govorila prof. dr Živka Krnjaja sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

 Novi projekat kojim će predškolske ustanove dobiti opremu kroz donaciju EU predstavila je prof. dr Marija Kuzmanović, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za međunarodnu saradnju i evropske integracije. Donacijom je obezbeđeno opremanje predškolskih ustanova koje su uključene u SUPER projekat, za didaktičku, IT opremu i nameštaj, u iznosu od oko milion evra, što će dodatno doprineti kvalitetnom inkluzivnom predškolskom vaspitanju i obrazovanju.

 Dr Lidija Miškeljin, vođa projekta SUPER i prof. dr Dragana Pavlović Breneselović, ključni ekspert za PVO na projektu, u odvojenim panel sesijama, razgovarale su sa predstavnicima  50 lokalnih samouprava i predškolskih ustanova širom Srbije sa kojima će se raditi na razvijanju profesionalnih kompetencija vaspitača i stručnih saradnika u predškolskim ustanovama za kvalitetno inkluzivno PVO, na jačanju profesionalnih kapaciteta zaposlenih u lokalnim samoupravama za planiranje i upravljanje PVO kao i na unapređivanju zakonskog okvira za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

 Kvalitetni programi predškolskog vaspitanja i obrazovanja doprinose razvoju svih potencijala deteta i imaju važan uticaj na kasniji društveni život. Srbija još uvek ima jednu od najnižih stopa učešća dece u predškolskom vaspitanju i obrazovanju u poređenju sa zemljama EU. Oko 50 odsto sve dece uzrasta 3 do 5,5 godina uključeno je u vrtiće.

SUPER projekat realizuje se u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Projektom upravlja Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).

Projektne aktivnosti počele su u martu 2019. i trajaće dve godine. EU finansira projekat sa oko 900.000 evra, a realizuje ga PARTICIP GmbH u konzorcijumu sa IB (Internationaler Bund), VBJK i CIP-Centrom za interaktivnu pedagogiju.

SUPER je jedan od projekata kojim EU, kao najveći donator u Srbiji, pomaže celokupnu reformu sektora obrazovanja u zemlji. Od 2003. Evropska unija donirala je za reformu sektora obrazovanja više od 100 miliona evra - za unapređenje predškolskog vaspitanja i obrazovanja, reformu srednjeg stručnog obrazovanja, obrazovanja odraslih,  renoviranje i opremanje škola i fakulteta, inkluziju Roma.

 Lokalne samouprave i PU uključene u SUPER projekat:

PU "BAMBI" Loznica, PU "POLETARAC" Alibunar, PU "ANĐELKA ĐURIĆ" Bela Crkva, PU "BAMBI" Opovo, PU "SREĆNO DETINјSTVO" Plandište, PU "KOLIBRI" Bač, PU "DETINJSTVO" Žabalј, PU "RADOST" Srbobran, PU "PLAVI ČUPERAK" Titel, PU "RADOST" Čoka, PU "PETAR PAN" Mali Iđoš, PU "DESANKA MAKSIMOVIĆ" Žitište, PU "POLETARAC" Sečanj, PU "DEČIJA RADOST" Irig, PU "NEVEN" Bajina Bašta, PU "NEVEN" Priboj, PU "KAJA" Ljig, PU "LANE" Osečina, PU "POLETARAC" Kocelјeva, PU "POLETARAC" Ljubovija, PU "CRVENKAPA" Mali Zvornik, PU "NAŠA RADOST" Lučani, PU "MILOJE MILOJEVIĆ" Rekovac, PU "PAHULJICE" Brus, PU "BISERI" Trstenik, PU "DEČJI VRTIĆ ĆIĆEVAC" Ćićevac,  PU "VESELO DETINJSTVO" Raška, PU "POLETARAC" Batočina, PU "CVETIĆ" Knić, PU  "LASTA" Golubac,  PU "MORAVSKI CVET" Žabari, PU "POLETARAC" Žagubica, PU "LANE" Kučevo,  PU "14 OKTOBAR" Malo Crniće, PU "GALEB" Petrovac na Mlavi, PU "NAŠA RADOST" Bolјevac, PU "BAJKA" Knjaževac, PU "MLADOST" Medveđa, PU "MLADOST" Crna Trava, PU "PRVA RADOST" Gadžin Han, PU "LEPTIRIĆI" Ražanj, PU "POLETARAC" Svrlјig, PU "DEČJA RADOST" Babušnica,  PU "DRAGICA LALOVIĆ" Bela Palanka, PU "8 SEPTEMBAR" Dimitrovgrad, PU "DEČJE CARSTVO" Velika Plana, PU "DEČJA RADOST" Bosilegrad, PU "POLETARAC" Trgovište, PU "NAŠA RADOST" Blace, PU "SUNCE" Kuršumlija.

Print
 
 
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31