Održana početna konferencija projekta „E-CrossPass“

, 9. jun 2023

U Tuzli je početnom konferencijom zvanično započet projekat „Jačanje pešačkog koridora u prekograničnoj oblasti Srbije i Bosne i Hercegovine - E-CrossPassʺ. Projekat „E-CrossPass“ sufinansira Evropska unija u okviru finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) kroz Program prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina 2014-2020. Ugovor za sufinansiranje sredstvima Evropske unije potpisan je sa Ministarstvom finansija Republike Srbije - Sektorom za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).

Šef Operativnog sektora za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini, Đanluka Vanini, istakao je na početnoj konferenciji u Tuzli da će projekat „E-CrossPass“ pomoći lokalnim samoupravama prekograničnog područja da unaprede svoje turističke potencijale i povećaju prihode i kvalitet života.

„Evropska unija će nastaviti da podržava programe prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine sa dodatnih 14 miliona evra. Zahvaljujući samo ovom projektu 12 opština će dobiti uređene pešačke staze koje će omogućiti građanima da što više borave u prirodi. Prirodni resursi Bosne i Hercegovine su veliki, što je dobra šansa za razvoj turizma. Evropska unija je spremna da pomogne kroz prekogranične projekte unapređenju privrede i društvenog razvoja lokalnih samouprava u ovom regionu“, najavio je Vanini.

Projekat partnerski realizuju Turistička organizacija Užica, Planinarsko društvo „Konjuh“ iz Tuzle, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona i Planinarski savez Srbije.

Pomoćnica ministra turizma Republike Srbije, Dunja Đenić, navela je da projekat „E-CrossPass“ ima značaj za razvoj zajedničkih regionalnih turističkih proizvoda koji će omogućiti povećanje turističkog prometa i podsetila je na dobru saradnju sa Tuzlom.

„Srbija se može pohvaliti dosadašnjom saradnjom na prekograničnim projektima sa Bosnom i Hercegovinom, a posebno sa lokalnim samoupravama Užica i Tuzle, koje su uspešno realizovale nekoliko projekata. Cilj i ovog projekta je jačanje regionalne saradnje, povezivanja i unapređenja turizma“, naglasila je gospođa Đenić.

Ministarka prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona, Anela Ajšić, istakla je da turizam i ekologija ne mogu jedno bez drugog i da se ulaganjem u turizam podstiče i ulaganje u ekologiju. Zbog toga je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice podržalo „E-CrossPass“ projekat.

„Kada se promoviše planinarska pešačka infrastruktura ulaže se i u zahteve EU prema BiH. Takođe, Vlada Tuzlanskog kantona kroz Strategiju razvoja Tuzlanskog kantona i Strategiju razvoja turizma učestvuje u jačanju infrastrukture planinarskog turizma, kroz trasiranje i markiranje planinarskih staza. Kroz ovaj projekat jačamo održivi turizam i promovišemo potencijal pešačkog turizma, kao i očuvanje životne sredine kroz smanjen broj vozila u saobraćaju“, rekla je Ajšić.

Pomoćnica ministarke za turizam i ugostiteljstvo, Farida Cikotić, naglasila je da je značaj projekta jako veliki zbog zdravlja ljudi.

„U Strategiji razvoja  prepoznali smo značaj ruralnog turizma, a planinarski je deo tog turizma. Nadam se da će ovaj projekat doneti još više novih članova u planinarskim društvima i unaprediti planinarske domove“, rekla je Cikotić.

Gradonačelnik Tuzle, Zijad Lugavić, čestitao je menadžmentu projekta „E-CrossPass“, koji će, po njegovim rečima, dati velike benefite svim građanima ovog područja.

„Time taj projekat dobija veći značaj posebno za korisnike ovih pešačkih staza i za planinarska društva što predstavlja poseban kvalitet ovog projekta. Grad Tuzla je realizovao mnoge projekte uz saradnju Evropske unije, tako da će i ovaj biti, siguran sam, uspešan“, rekao je Lugavić.

Član Gradskog veća, Miodrag Petković, naveo je da je „E-CrossPass“ važan projekat za Užice.

„Strateško opredeljenje grada Užica je razvoj turizma. Zahvaljujući sredstvima iz gradskog budžeta i pomoći države i pretpristupnih fondova Evropske unije verujemo da ćemo i kroz ovaj projekat, u saradnji sa partnerima, značajno unaprediti turizam u celoj regiji uz očuvanje prirodne sredine i tako ostvariti benefite za naše lokalne samouprave“, rekao je Petković.

Cilj projekta je da doprinese održivom razvoju lokalnih zajednica, oživi i unapredi turizam na otvorenom u prekograničnom području između Tuzlanskog kantona i regiona zapadne Srbije.  Uvođenjem relevantnih evropskih praksi i standarda kroz unapređenje i objedinjavanje infrastrukture za pešački turizam uspostaviće se zajedničke staze za pešačenje ukupne dužine od 580 km. Staze će biti trasirane, obeležene i opremljene u skladu sa standardima Evropske asocijacije Ramblers (ERA) kao deo evropskog pešačkog puta E7. Projekat će se fokusirati na usavršavanje i edukaciju lokalnih planinarskih društava, a u cilju kreiranja i unapređenja turističke ponude celog regiona.

„Plan je da uradimo jednu pešačku stazu koja će povezati Tuzlu i Užice, odnosno „Konjuh“ i nacionalne parkove zapadne Srbije, kao i naše planinarske domove. Uskoro počinjemo markiranje staze“, objašnjava predsednik Planinarskog društva „Konjuh“, Sabid Zekan.

Projekat „E-CrossPass“ trajaće 2 godine. Ukupna vrednost projekta je 403.440 evra, od čega EU sufinansira 342.892 evra, dok će ostatak sredstava obezbediti partneri u projektu.

Jedan od ključnih ciljeva ovog projekta jeste promovisanje turizma na otvorenom u prekograničnom području, sa naglaskom na ruralna područja, lokalnu kulturu i autentičnost. Fokus promocije biće i na zaštićenim područjima kao posebno atraktivnim destinacijama za turiste koji žele da se povežu sa prirodom, istraže prirodne i kulturne lepote ovog regiona i steknu nesvakidašnje iskustvo u ovoj prekograničnoj oblasti.

Na početnoj konferenciji u Tuzli o značaju projekta za unapređenje turizma na otvorenom celog regiona, govorili su i direktorka Turističke organizacije Užica, Danijela Đorđević Arsić, direktor Turističke organizacije regije zapadna Srbija, Miroslav Rađen, i menadžerka projekta „E-CrossPass“, Dušanka Selaković.

 

*E-staze tj. koridori su okosnica evropskih pešačkih staza. To su staze velike udaljenosti koje je odredila Evropska asocijacija Ramblers, a koje povezuju nacionalne i regionalne pešačke staze i pružaju interkulturalna iskustva preko granica. Prva pešačka staza velike udaljenosti u Evropi bila je Nacionalna plava staza Mađarske, osnovana 1938. godine. Danas se mreža sastoji od 12 E-staza i pokriva više od 65.000 km evropskog kontinenta.  

Print
 
 
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31