1/3

Potpisana Garancija za mlade koja omogućava lakši dolazak do posla

, 23. jun 2023

Pomoćnik ministra finansija za Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije, Marko Jovanović i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Zoran Martinović potpisali su program Garancija za mlade u okviru Evropske nedelje mogućnosti.

Ovaj direktni grant ugovor ima za cilj da poveća zapošljavanje i zapošljivost radne snage, sa posebnim naglaskom na mlade (naročito iz kategorije NEET – koji su van obrazovanja, zaposlenja i obuke) i dugoročno nezaposlena lica. Projekat će omogućiti unapređenje efektivnosti politike socijalne inkluzije, negujući jednake mogućnosti i aktivno učešće žena i muškaraca iz najranjivijih i najviše marginalizovanih grupa. Ovo će se postići kroz obezbeđivanje podrške prilagođene potrebama i olakšan pristup uslugama i programima zapošljavanja. Vrednost ovog grant ugovora je 5.500.000 miliona evra.

Potpisivanju su prisustvovali šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Emanuele Žiofre i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nikola Selaković, koji su takođe otvorili drugi dan ove konferecije.

„Garancija za mlade dizajnirana je da služi novoprijavljenim mladim nezaposlenima, ali i onima koji još nije u sistemu,“ istakao je Žiofre. On je izjavio da bi ovaj projekat trebalo da obezbedi stvaranje sistema u kojem će mladi dobiti kvalitetnu ponudu za zapošljavanje u roku od četiri meseca nakon završetka obrazovanja.

Ministar Selaković je rekao da je jedna od najčešćih prepreka za zapošljavanje mladih ljudi nedostatak radnog iskustva, te je istakao da je neophodno omogućiti mladima da još tokom procesa formalnog obrazovanja ostvare određeni kontakt sa tržištem rada.

 

Evropska nedelja mogućnosti je svečano otvorena 21. juna, a predstavnica Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije, Ministarstva finansija bila je Jelena Šarčević, načelnica Odeljenja za internu kontrolu projekata, nepravilnosti i pravna pitanja u okviru IPA projekata.

Ona je tokom info-sesije pod nazivom „Kako kompanije mogu da učestvuju u javnim nabavkama“ odgovorila na pitanja koja najviše interesuju kandidate i približila im sam proces konkurisanja za projekte koje sprovodi Sektor. Šarčević je takođe istakla uspešan rad Sektora i visoku stopu ugovaranja projekata koji se finansiraju iz fondova Evropske unije. Ona je navela da je pre par nedelja završeno ugovaranje prvog dela programa IPA 2020 sa stopom ugovaranja od skoro 88% i ukupnim iznosom ugovorenih projekata sa nacionalnim konfinansiranjem od 37,2 miliona evra. Pored toga, ona je takođe i navela par važnih projekata koje je Sektor ugovorio, kao što su Gasni interkonektor Srbija – Bugarska, Intermodalni terminal u Batajnici, Sanacija i izgradnja pruge Niš – Brestovac i grant ugovori sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i Inovacionim fondom.

 

Foto: Tanjug / EU Info Centar

Print
 
 
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30