1/1

Evropska unija podržava javno zdravlje u Srbiji

, 7. septembar 2023

Tvining projekat po nazivom „Jačanje kapaciteta zdravstvenog sektora za nadzor na zaraznim bolestima u Srbiji“ koji sprovode Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i finski Institut za zdravlje i socijalnu zaštitu je zvanično otvoren konferencijom koja se održala u Beogradu.

Projekat finansira Evropska unija u okviru prvog dela programa IPA 2020, dok je telo za ugovaranje Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje projekata iz sredstava Evropske unije, a krajnji korisnik je Ministarstvo zdravlja. Evropska unija obezbedila je milion evra za sprovođenje ovog projekta, kao i dodatna tri miliona evra za nabavku robe.

Konferenciju je otvorila državna sekretarka Ministarstva zdravlja, prof. dr Vesna Turkulov, koja je naglasila da se kroz ovaj projekat neguje saradnja i razmena znanja i iskustva sa stručnjacima iz Finske i ostalih zemalja Evropske unije. Ona je takođe rekla da ovaj tvining projekat prati i ugovor o nabavci opreme za nadzor nad zaraznim bolestima. „U okviru ovog ugovora će se takođe iz sredstava Evropske unije nabaviti mikrobiološka oprema, savremeni računari, kao i softver koji će doprineti usaglašavanju sistema sa standardima Evropske unije, ali takođe i olakšati svakodnevni rad mikrobiologa i ostalih zaposlenih u zavodima i laboratorijama.

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji, Nikola Bertolini, je izjavio da je zadovoljan što Evropske unije učestvuje u ovom projektu i njime pomaže unapređenju laboratorija u Srbiji. „Ovaj projekat se tiče praksi, metodologija, veština i razmene znanje i siguran sam da ćete dobiti sve što vam je potrebno i da ćete biti aktivni učesnici u ovom projektu.“

„Kroz ovu važnu aktivnost ćemo ojačati sebe, naše kapacitete, našu međusobnu saradnju, da nadzor nad zaraznim bolestima bude još senzitivniji, bolji i da bude onakav kakav je u Evropi,“ rekla je direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, prof. dr Verica Jovanović.

Glavni cilj ovog tvining projekat koji traje dve godine, do aprila 2025. godine, je da doprinese uspostavljanju sveobuhvatnog i dobro koordinisanog sistema nadzora i odgovora na zarazne bolesti kroz poboljšanje mikrobiološke dijagnostike i umrežavanja laboratorija, unapređenje informacionih sistema i protoka podataka, kao i jačanje kapaciteta stručnjaka koji učestvuju u epidemiološkom nadzoru.

Print
 
 
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30