1/2

Završna konferencija obeležava uspešan završetak tvining projekta o sistemu klasiranja trupova u Srbiji

, 24. novembar 2023

Tvining projekat „Podrška uspostavljanju sistema klasiranja trupova u skladu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU“ uspešno je okončan završnom konferencijom održanom 23. novembra 2023. godine.


Ovaj Tvining projekat, koji je počeo u julu 2022. godine, predstavlja značajan korak na putu Srbije ka usklađivanju poljoprivrednih praksi sa standardima Evropske unije (EU).

Projekat finansira Evropska unija, dok je Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU, telo za ugovaranje.

Tokom trajanja tvining projekta, Srbija je ostvarila značajan napredak u razvoju i implementaciji sistema klasiranja trupova koji se usklađuje sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU. Ovaj napor ima dalekosežne posledice za poljoprivredni sektor Srbije, uključujući poboljšanu kontrolu kvaliteta, unapređeni pristup tržištu i povećanu konkurentnost na evropskom tržištu.

U ovih 18 meseci projekat je postigao izuzetne rezultate u planiranim ciljevima, koji se odnose na aktivnosti razvoja zakonodavstva, jačanja kapaciteta javne administracije, obuku u mesnoj industriji i drugim zainteresovanim stranama, kao i na kalibraciju opreme za klasiranje.

Na zatvaranju konferencije prisustvovale su ključne zvanice i stručnjaci iz Republike Srbije, predstavnici Ministarstva finansija, Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz fondova EU (CFCU) i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠV), kao i Delegacija Evropske unije (DEU) u Republici Srbiji. U ime članica EU, ceremoniji je prisustvovao ambasador Španije u Srbiji, Raul Bartolome Molina, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ishrane Španije, Internacionalne i Iberoameričke fondacije za upravu i javne politike Španije i Službe za hranu i veterinarske usluge Letonije.

Nenad Budimović, iz Privredne komore Srbije, pozdravio je učesnike i izrazio zahvalnost što je domaćin završne konferencije. Govornici su istakli postignuća i značaj ovog zajedničkog projekta.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, gospodin Nenad Katanić, izrazio je zahvalnost na značajnoj podršci koju su dobili od zainteresovanih strana i eksperata, ističući uspešnu implementaciju aktivnosti za uspostavljanje sistema koji se usklađuje sa pravilima tržišnog regulisanja za svinjske i goveđe trupove. Naglasio je važnu ulogu finansijske podrške EU, posebno kroz pretpristupne fondove, u sprovođenju reformi i napredovanju Srbije ka članstvu u EU, izražavajući posvećenost i korišćenje stečenih iskustava za dalje unapređenje proizvodnje mesa u Srbiji.

Ambasador Španije u Republici Srbiji, Raul Bartolome Molina, govorio je o širem značaju projekta u promovisanju odnosa između EU i Srbije i podsticanju ekonomskog rasta. Čestitao je na dobrom primeru saradnje i prenošenja znanja koji je ovaj projekat sproveo, uključujući naučnike, univerzitete, industrijski sektor i javnu administraciju.

Šef Operacija III u Delegaciji EU u Srbiji, Elgars Ozolins, izjavio je da EU potvrđuje svoju posvećenost i podršku Srbiji u postizanju zajedničkih ciljeva u poljoprivredi, ruralnom razvoju i bezbednosti hrane putem programa poput IPARD-a i drugih inicijativa finansiranih od strane EU.

Španski predstavnici, Pablo Bernardos i Aleksandro Bueno, naglasili su tehničke aspekte klasiranja trupova, ističući njegov značaj u razvoju transparentnog i pouzdanog komercijalnog sistema. Naglašena je važnost međusobnog učenja i deljenja iskustava, sa verovanjem da će Srbija imati koristi od implementiranog sistema. Ovaj saradnički projekat ne samo da unapređuje profesionalne kapacitete, već i podstiče otvoreniji i sveobuhvatniji globalni pogled putem deljenja znanja i iskustava u Srbiji.

Zatvaranje konferencije pružilo je priliku učesnicima projekta da podele svoja iskustva, razmene najbolje prakse i razgovaraju o izazovima i mogućnostima u implementaciji sistema klasiranja trupova. Uspešan završetak projekta odražava posvećenost svih uključenih strana i otvara put ka konkurentnijem i održivijem poljoprivrednom sektoru u Srbiji.

Tvining projekat „Podrška uspostavljanju sistema klasiranja trupova u skladu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU“ svedoči o plodonosnoj saradnji između Republike Srbije i Evropske unije, doprinoseći zajedničkim ciljevima usklađivanja srpske poljoprivrede sa standardima EU i promovisanja ekonomskog rasta i održivosti.

Print
 
 
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30