1/1

Predstavljen Integrisani nacionalni plan za energetiku i klimu

, 30. januar 2024

Na završnom sastanku radne grupe, u Privrednoj komori Srbije, predstavljen je Integrisani nacionalni plan za energetiku i klimu (INEKP) za period do 2030. godine sa projekcijama do 2050. godine. INEKP je izrađen u okrivu projekta „Dalji razvoj kapaciteta energetskog planiranja“ koji finansira Evropska unija, dok je Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU) telo za ugovaranje.

„Ovo nije samo strateški dokument, nego i tema koja okuplja i povezuje stručnu i drugu javnost. Verujem da ćemo uspešnu saradnju sa svima koji su bili deo ovog procesa nastaviti i u narednom periodu, jer smo brojne kompleksne i važne teme tek otvorili“, rekla je Maja Vukadinović, pomoćnica ministra rudarstva i energetike.

Ona je zahvalila u ime Ministarstva rudarstva i energetike svim članovima radne grupe, stručnim konsultantima, svim partnerima koji su učestvovali u ovom procesu, kao i svima koji su učešćem u javnim konsultacijama i svojim komentarima doprineli uspešnom završetku izrade Integrisanog plana.

„Integrisani plan je prvi strateški dokument koji na jedinstven način sagledava klimatsku i energetsku problematiku, koja je centralno razvojno pitanje koje se postavlja pred sve države sveta u 21. veku. Zadatak sa kojim ste se suočili nije bio nimalo lak, jer je trebalo ponuditi adekvatne odgovore i rešenja na izazove koji su pred naš energetski sektor postavljeni obavezama i zahtevima prema Pariskom sporazumu i Ugovoru o Energetskoj zajednici. Uvereni smo da je finalni dokument, nakon duže od dve i po godine rada, i to u vreme krupnih promena u energetskom sektoru na globalnom nivou, kvalitetan i sveobuhvatan, u isto vreme ambiciozan i realističan“, rekla je Vukadinović.

Sastanak na kojem su pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, učestvovali i predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, Delegacije Evropske unije, Evropske banke za obnovu i razvoj, nemačke razvojne banke KfW i Svetske banke, završen je svečanim uručenjem sertifikata članovima Radne grupe koja je radila izradi INEKP.

Print
 
 
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30