Подршка Европске уније развоју пословних инкубатора

Подршка Европске уније развоју пословних инкубатора

, 22 новембар 2019

Помоћница министра привреде Катарина Обрадовић Јовановић изјавила је, отварајући конференцију о улози пословних инкубатора у пружању услуга МСП да је основни циљ пројекта Подршка Европске уније развоју пословних инкубатора – ЕУБИД, помоћ инкубаторима да развију стандардизоване услуге подршке за унапређење пословања својих корисника.

Она је, на конференцији коју је организовао ЕУБИД пројекат у сарадњи са Министарством привреде, рекла да су стартапови који се развијају у инкубаторима углавном иновативна предузећа којима је битно да добију квалитетну подршку у почетним фазама развоја.

„У последње време лансирано је много нових програма подршке, али то није довољно. Наше ангажовање огледа се и кроз ЕУБИД пројекат, а базирано је на унапређењу услуга које пословни инкубатори пружају“, рекла је Обрадовић Јовановић.

Помоћница министра привреде каже и да је у претходном периоду у фокусу било успостављање инкубатора и сличних иницијатива, а да ће у наредној фази акценат бити на развоју и даљем унапређењу услуга које пружају корисницима.  

Шеф сектора Делегације ЕУ у Србији, Штефен Худолин такође сматра да је МСП потребна велика помоћ у развојној фази. Он је подсетио да, заједно са Министарством привреде, Министарством просвете и другим институцијама у Србији, Европска унија спроводи много пројеката и иницијатива у области привреде и да је до сада за развој привреде донирано више од 200 милиона евра. Представник Делегације ЕУ у Србији навео је и значај пословних инкубатора, као и шта је потребно учинити да би се унапредио њихов рад, а самим тим и побољшала конкурентност предузећа.

„Потребно је хомогенизовати мрежу од скоро 40 пословних инкубатора, повезати их са осталим пројектима, пре свега Владе Србије и Европске уније, али и других донатора. Постоји много програма подршке и била би штета да сви предузетници не буду обавештени о томе. Инкубатори су један од начина да се то учини“, изјавио је Худолин. 

На конференцији су представљени и главни резултати и закључци Студије о тренутном стању пословних инкубатора, који су показали разноликост инкубатиора који послују у Србији.

„Видели смо различите примере. Наишли смо на иницијативе које су нас изненадиле квалитетом, али и на инкубаторе који скоро да не обављају своју основну функцију“, истакла је Обрадовић Јовановић.

Током неформалних сусрета представника институција које нуде програме за подршку инкубаторима са представницима инкубатора и њиховим станарима, у паузи конференције, сви су добили прилику да у непосредном разговору размене информације о потребама инкубатора, као и о понуди програма за подршку. 

ЕУБИД пројекат финансира Европска унија, а реализује се у сарадњи са Министарством привреде и Министарством финансија, Сектором за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније.

 

Пројекат Подршка Европске уније развоју пословних инкубатора - ЕУБИД треба да допринесе повећању конкурентности и иновативности почетника у пословању. Пројекат  је намењен унапређењу сектора малих и средњих предузећа и предузетништва. ЕУБИД  је пројекат вредан 1.5 милиона евра који финансира Европска унија, а кофинансра се средствима Владе Републике Србије.                     

Пројектом управља Министарство финансија – Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније, корисник је Министарство привреда, а спроводи га конзорцијум на чијем челу је компанија  GFA Consulting Group из Немачке.

Од 2000. до данас, Европска унија донирала је више од 3,6 милијарди евра Србији. Средства су коришћена за подршку развоју, квалитету живота и реформама у следећим областима: цивилна заштита, заштита од поплава и помоћ поплављеним подручјима, образовање, повезаност, заштита околине, здравствена заштита и заштита потрошача, култура, владавина права и локални развој, послови и привредни раст, јавна администрација, миграције, управљање јавним средствима, цивилно друштво и медији, социјална инклузија, омладина и спорт. ЕУ подршка је имплементирана кроз сарадњу са Владом републике Србије. Европска унија донирала је Србији више развојних средстава него сви други интернационални донатори заједно.

 https://privreda.gov.rs     https://www.facebook.com/EUBIDproject/

Print
 
 
П У С Ч П С Н
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30