Стварање услова за пуну инклузију Ромкиња и Рома

Стварање услова за пуну инклузију Ромкиња и Рома

, 10 децембар 2021

Један од приоритета Владе Републике Србије је стварање услова за пуну социјалну укљученост Ромкиња и Рома, смањење сиромаштва и сузбијање дискриминације. Стамбени проблеми Рома широм Србије најчешће се манифестују кроз живот у насељима без адекватног стамбеног простора и неопходне инфраструктуре. Недостаци у ромским насељима су често бројни и разноврсни, а оно што је најчешће спречавало локалне самоуправе да иницирају радове на унапређивању услова становања у подстандардним ромским насељима било је непостојање потребне урбанистичке и техничке документације, као неопходног основа за било какве одрживе просторне интервенције.

„Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, као један од корисника пројекта са поносом може рећи да су циљеви пројекта „ЕУ подршка унапређењу услова живота Рома“ постигнути. Пројекат директно доприноси унапређењу положаја припадника ромске популације у нашој земљи кроз унапређење социјалне инклузије ромске популације. Активности министарства биле су усмерене, пре свега, на припрему планске и техничке документације за изградњу социјалних станова за преко 300 ромских породица, као и путне и комуналне инфраструктуре у 35 локалних самоуправа у којима је идентификовано преко 100 ромских насеља. Реализацијом оваквих пројеката креирамо друштво у којем сви наши суграђани имају једнак приступ социјалној помоћи, здравственој заштити, запошљавању и адекватном становању. Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре ће наставити да ради предано на обезбеђивању крова над главом за наше комшије“, поручио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић.

Развој техничке документације за унапређење услова становања је само једна од компоненти овог пројекта, а активности планиране и предузете унутар ове компоненте осмишљене су тако да имају комплементарно дејство са мерама и резултатима других компоненти пројекта (које у фокусу имају пружање подршке у креирању нових и подизању капацитета постојећих локалних механизама за инклузију Рома и јачање капацитета локалних самоуправа и релевантних представника националних институција за успешно коришћење ЕУ фондова). Кроз пројекат је, између осталог,  подржано формирање 7 нових мобилних тимова за инклузију Рома.

Усвајањем десетогодишњег плана за подршку Ромима у октобру прошле године, Европска комисија показала је још једном опредељење да подржи Роме, фокусирајући се на седам кључних области: једнакост, инклузија, партиципација, образовање, запошљавање, здравље и становање. Делегација Европске уније у Србији  је дугогодишњи партнер Републике Србије у унапређивању услова живота Рома у нашој земљи. 

"Роми су највећа етничка мањина у Европи, али су и даље најдискриминисанија и најмаргинализованија. Стога је њихово укључивање од велике важности и ЕУ је веома предана том циљу. Фокус је првенствено на  оквиру ЕУ за националне стратегије за интеграцију Рома до 2030. године, као и на препорукама Савета и ефикасним мерама за интеграцију Рома у државама чланицама ЕУ које су саставни део правне тековине ЕУ. Већ смо уложили знатна средства из ИПА фондова, а тренутно спроводимо око 30 милиона евра вредну подршку намењену инклузији Рома. Нашу преданост овом питању у Србији показује и наш шири ангажман са српским заједницама и институцијама. Омогућити кров за једну особу, а камоли за 300 породица је фантастичан успех, али наш коначни циљ би требало да буде укључивање тих људи у свакодневни живот у Србији и обезбеђивање одрживе и сигурне будућности као равноправним и драгоценим члановима друштва, што они свакако јесу. Нека ово буде порука коју шаљемо поводом данашњег обележавања Међународног дана људских права и наша заједничка мисија ка којој усмеравамо наше даље напоре”, рекао је Никола Бeртолини, шеф за сарадњу у Делегацији Европске уније у Републици Србији.

Пројекат је био усмерен и на пружање подршке у припреми предлога пројеката. Десет градова и општина подржано кроз менторску подршку да припреме предлоге пројеката за финансирање. Укупно шест пројеката одобрено за финансирање и обезбеђена је подршка у процесима локалне инклузије и изградња станова за око 120 ромских породица.

„За будуће сличне програме изузетно је важан даљи рад локалних самоуправа на припреми пројектних предлога и на обезбеђивању одрживости резултата како овог, тако и свих претходних пројеката. У оквиру пројекта показало се да је припрема предлога дуготрајан процес који се мора спровести и много пре објављивања јавних позива. Оно што се намеће као закључак јесте да је у оваквим иницијативама потребан континуиран процес рада, током кога локалне самоуправе најпре идентификују изазове у свом окружењу а затим на адекватан начин одговарају на њих. За програме становања и инфраструктуре од посебне важности  је расположивост адекватног земљишта и спремне техничке документације, стога су програми попут ових веома важни“, истакао је Марко Јовановић, помоћник министра финансија - Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније, Министарство финансија.

Целокупна подршка коју су добиле локалне самоуправе организована је кроз пројекат „ЕУ подршка унапређењу услова живота Рома“. Циљ пројекта је усмерен на унапређење социјалне инклузије Ромкиња и Рома кроз даље улагање у одрживе облике становања, већу доступност образовног система ромској деци и јачање националних механизама инклузије Ромкиња и Рома на локалном нивоу.

Корисници пројекта су Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, локалне самоуправе и Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог. Уговорно тело пројекта је Министарство финансија – Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније, а пројекат спроводи конзорцијум који предводи КПМГ.

Print
 
 
П У С Ч П С Н
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30