Pocetak sprovodjenja tvining projekta „Podrska nacionalnom sistemu azila u Republici Srbiji“

Pocetak sprovodjenja tvining projekta „Podrska nacionalnom sistemu azila u Republici Srbiji“

, 20. novembar 2015

Nj.E ambasador Majkl Davenport, šef Delegacije EU u RS, Milosav Miličković, državni sekretar u ministarstvu unutrašnjih poslova, Lars Vestbrat, državni sekretar zadužen za migracije Ministarstva pravde Švedske, Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, i, u prisustvu visokih predstavnika diplomatskog kora, međunarodnih i nevladinih organizacija i državnih institucija Republike Srbije, otvorili su konferenciju kojom je obeležen početak sprovođenja tvining projekta „Podrška nacionalnom sistemu azila u Republici Srbiji“.
Sredstva za sprovođenje projekta u iznosu od 1 milion evra, obezbedila je Evropska unija u okviru instrumenta pretpristupne pomoći za Srbiju (IPA 2013). Projekat sprovode Komesarijat za izbeglice i migracije i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije u partnerstvu Švedskom migracionom agecijom, Službom za imigraciju i integraciju Kraljevine Holandije i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Slovenije. Imajući u vidu da Tvining predstavlja mogućnost primene znanja i iskustava nadležnih institucija Švedske, Holandije i Slovenije u procesu unapređenja sistema azila Srbije, pomenuti projekat imaće veliki značaj za dalji razvoj sistema azila u Srbiji u pravcu dodatnog ispunjavanja međunarodnih standarda.
Projekat, koji će se sprovoditi u naredne dve godine omogućiće usklađivanje zakonodavstva Republike Srbije u oblasti azila sa zakonodavstvom Evropske unije i ispunjavanje preduslova definisaninanih Poglavljem 24 Akcionog plana za pristupanje Srbije EU.
Kroz obezbeđivanje kavlitetnije azilne procedure, pružanje usluga maloletnim tražiocima azila bez pratnje u skladu sa međunarodnim standardima, razvijanje mehanizama za integraciju lica kojima je dodeljena izbeglička ili privremena zaštita u Srbiji, obezbediće se kvalitetiniji rad nadležnih službi Ministarstva unutrašnjih poslova i Komesarijata za izbeglice i migracije i odgovor na izazove koje sa sobom nosi interkontinentalna migracija.
Jedan od ciljeva projekta je i informisanje javnosti i promovisanje prava i obaveza lica koja traže azil u Srbiji kao i upoznavanje sa posledicama kršenja bezviznog režima od strane državljana Srbije.
Sprovođenje projekta imaće značajan uticaj na što humaniji i adekvatniji tretman tražilaca azila, promociju solidarnosti i tolerancije kao ključnih vrednosti Evropske unije i evropsku perspektivu Srbije.

Print
 
 
P U S Č P S N
  1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30