1/1

Podrška korišćenju IPARD fondova Evropske unije

, 4. decembar 2019

Rezultati projekta ”Podrška IPARD operativnoj strukturi” predstavljeni su na svečanoj konferenciji. Cilj projekta, koji finansira Evropska unija (EU), je jačanje institucionalnih kapaciteta nadležnih organa - MPŠV Republike Srbije, Upravljačkog tela (Sektor za ruralni razvoj), Uprave za agrarna plaćanja (IPARD agencije) i Savetodavne službe, radi sprovođenja IPARD II program, koji predstavlja instrument pretpristupne pomoći u oblasti ruralnog razvoja za 2014 – 2020. godinu. Telo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija, odnosno Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije.

U okviru projekta, organizovane su sledeće aktivnosti:

• Podrška u završnoj fazi akreditacije IPARD II mere 1 (Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava) i IPARD II mere 3 (Investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva) kao i podrška u pripremi drugog akreditacijskog paketa za sprovođenje IPARD II mere 7 (Diversifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja) i IPARD II mere 9 (Tehnička pomoć).

• Razvoj IT sistema za autorizaciju i kontrolu zahteva, autorizaciju i kontrolu plaćanja, izveštavanje i upravljanje dokumentima u okviru IPARD II programa kao osnove zdravog finansijskog upravljanja i budućeg integrisanog administrativnog i kontrolnog sistema.

• Sprovođenje obuka zaposlenih u Upravljačkom telu, Upravi za agrarna plaćanja, Ponjoprivrednoj savetodavnoj službi i drugim institucijama s ciljem jačanja profesionalnih kapaciteta u sprovođenju IPARD II programa na kojima je učestovalo preko 900 učesnika

• organizovano je 9 IPARD informativnih dana (Beograd, Leskovac, Zaječar, Kragujevac, Šabac, Zrenjanin, Subotica, Kraljevo i Valjevo) o podnošenju zahteva, pravila i uslova koje potencijalni korisnici treba da ispune kako bi ostvarili pravo na odobravanje IPARD sredstava i pripremljeni infomativni materijali (letci, brošure, vodiči).

IPARD II program treba da doprinese povećanju produktivnosti i konkurentnosti, usklađivanju sa standardima EU, prilagođavanju potencijalnih korisnika zahtevima domaćeg i inostranog tržišta i poboljšanju kvaliteta života u ruralnim područjima. Ukupna vrednost IPARD II programa je stotinu sedamdeset pet miliona evra (175 000 000 evra).

Projekat ”Podrška IPARD operativnoj strukturi” počeo je u avgustu 2017. godine , a završava se u decembru 2019. godine.

Print
 
 
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30